diş ağrısıAğız bakımının ihmal edilmesi (yetersiz diş fırçalama ve diş ipi kullanmama) sonucu dişin en dış tabakası olan mine tabakasının harabiyete uğramasıyla diş çürüğü oluşmaya başlar. Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı (plak beyaz-sarı renkte, yumuşak bir birikinti şeklindedir) şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturmaktadır ve bu asit dişin yüzeyinde harabiyet oluşturur. Zamanla ilerleyerek iç tabakalara doğru yayılma gösterir. Dişin, minenin altındaki tabakası dentin olarak adlandırılmaktadır ve sıcak ve soğuğu dişin canlı dokusuna iletme özelliği vardır. Bu noktaya gelmiş çürüğü tedavi ettirmek gerekmektedir.

diş çürüğüDiş hekimine muayene olarak en kısa sürede dolgu yapılması dişin ağzımızda sağlıklı olarak kalmasını sağlar. İhmal edilirse derin çürüğün pulpa olarak adlandırılan dişin özüne kadar ulaşmasıyla bakteri ve toksinlerinin burada bulunan damar ve sinirleri etkilemesi sonucu iltihap olayı başlar.

Gece ağrısı iltihap olayının başlangıcıdır. Bu noktaya gelmiş dişe yapılacak işlem kanal tedavisi dediğimiz dişin sinirinin alınarak köklerin bakteri ve toksinlerden temizlenip oluşan boşluğun tam olarak doldurulması işlemidir.

İhmal edilirse iltihap kök ucuna kadar yayılır yüzde şişlik oluşturur ve diş kökü etrafındaki dokulara hasar verir çene kemiğini eritmeye başlar.

Bu durumlarla karşılaşmak istemiyorsak düzenli olarak dişlerimizi fırçalamalı ve bir problemle karşılaştığımızda diş hekimine gidip en kısa sürede tedavi olmalıyız. Diş hekimine düzenli olarak muayene olmak oluşan sorunların erken fark edilmesini ve tedavi edilmesini sağlayacaktır.

diş çürümesi Diş ağrısı çene-yüz bölgesindeki ağrıdır. Diş ağrısına; çürüğe bağlı diş sinirlerinin etkilenmesi, enfeksiyon veya dişeti problemleri neden olabilir. Diş sinirleri dişin orta kısmında bulunur ve dişin köklerine doğru uzanır. Diş çürüdüğünde, yani dişte oyuklar meydana geldiğinde diş sinirleri etkilenir ve özellikle sıcak-soğukta önce hassasiyetle başlayan sonra artan ağrılar meydana gelir. Eğer tedavi edilmezse diş sinirleri ölür ve diş apsesi gelişir. İlerleyen evrelerinde çene-yüz bölgesinde şişlikle kendini gösteren geniş kapsamlı apseler oluşabilir.

Diş çürüğünü önlemek mümkün müdür?

Ağız ve diş sağlığına gereken önem verilerek dişler düzenli olarak fırçalanarak diş çürüğünü önleyebiliriz. Doğru fırça seçmek ilk aşamadır. Fırça kılları orta sertlikte olmalıdır, yumuşak olan diş fırçaları besinleri yeterli derecede uzaklaştıramaz, sert olanlar ise dişlerde aşınmalara ve dişeti çekilmelerine neden olur; dişlerimize zarar vermiş oluruz. Diş macununun katkısı ise ağza ferahlık hissi vermesi ve içerisinde bulunan flor gibi maddelerden dolayı dişi çürüğe karşı koruma etkisi olmasıdır.

Fırça kıllarının bozulmamış olmamasına da dikkat edilmelidir. Fırça seçimini yaptıktan sonra sabah ve akşam günde en az iki kere diş fırçalamak ağız ve diş sağlığımızı korumak için çok önemlidir.

ağız bakımı dişhekimi muayene

Fırçanın temizleyemediği ara yüzeyleri diş ipi kullanarak temizlemek ara yüz çürüklerini önlemek için gereklidir.

Üst çenedeki dişleri temizlerken; diş ipi orta parmaklara dolanır ve başparmaklarla her diş arasının dişetini zedelemeyecek şekilde temizlenmesi sağlanır. Alt çenedeki dişleri temizlemek için ise diş ipi orta parmaklara dolanır ve işaret parmaklarıyla her dişin arası diş ipi sağa-sola çevrilerek temizlenir. Her gece dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığımız için çok yararlı uygulamadır.

Diş ve dişeti hastalıklarının önlenebilir hastalıklar olduğunu asla unutmamalıyız. Yapmamız gereken dişlerimizi fırçalamak ve diş hekimine düzenli muayene olarak herhangi bir problem oluştuğunda en kısa sürede tedavi olmaktır.